Які вітаміни потрібно пити взимку?

Вітаміни потрібні нашому організму для здійснення багатьох біохімічних реакцій: синтезу ферментів, структурних білків, метаболізму нутрієнтів. В умови їх дефіциту розвивається авітаміноз. Це може бути як слабкість, стомлюваність, погіршення пам'яті, так і більш серйозні проблеми, наприклад, розлади травлення, зниження функції імунітету, ламкість кісток, випадання зубів.

Які вітаміни виявляються в дефіциті взимку?

Сучасна людина може отримувати достатньо вітамінів і мікроелементів з їжею, але для цього в меню повинно бути багато овочів, свіжі фрукти, крупи. Деякі з цих продуктів взимку менш поширені, а саме свіжі овочі та фрукти. Тому, щоб уникнути наслідків гіповітамінозу в зимовий час рекомендують збагачувати свій раціон вітамінними добавками. Вони обов'язково повинні містити:

  • Вітамін А ー забезпечує зростання і ділення епітеліальних клітин (стан шлунково-кишкового тракту, шкіри, волосся, нігтів), а також потрібен для нормального функціонування органу зору.
  • Вітамін D ー відповідає за баланс кальцію і магнію в організмі, стабілізує мінеральний склад кісткової тканини, бере участь в процесі формування імунних клітин і вироблення серотоніну (гормону щастя). У теплу пору року ми самі синтезуємо його для себе, перебуваючи на сонці, але взимку в похмурі дні цього практично не відбувається.
  • Вітамін Е ー потужний антиоксидант, підтримує стан шкіри, забезпечує репродуктивну функцію (нормалізація гормонального фону).
  • Вітаміни групи В (особливо В1, В2, В6 і В12). Всі вони виконують власну роль. В1 і В2 беруть участь в біохімічних реакціях обміну речовин у всіх клітинах організму, В6 відповідальний за стан нервової системи, В12 ー за кровотворення.
  • Вітамін С ー має антиоксидантні властивості, підсилює вироблення колагену (структурного білка сполучної тканини, шкіри, кісток).
  • Вітамін РР (нікотинова кислота). Потрібна для синтезу багатьох ферментів і метаболізму нутрієнтів, знижує рівень холестерину в крові, захищає судинну стінку від пошкодження вільними радикалами (окислення).

З чого отримати вітаміни взимку?

Куплені овочі та фрукти з теплиць в цей період практично не містять тих корисних речовин, які є в продуктах вирощених натуральним шляхом. Тому купувати їх тільки заради вітамінів не варто.

У зимовий час забезпечити організм вітамінами допоможуть такі джерела:

  • заморожені з літа продукти (перець, помідори, броколі, баклажани, гриби, зелень, ягоди);
  • засушені фрукти і овочі (ягоди, яблука, груші, гриби, родзинки, курага, чорнослив);
  • аптечні вітаміни.

Варто відзначити, що в консервованих продуктах багато вітамінів не знайдеш. Адже при термічній обробці, якої при цьому піддаються продукти, майже всі корисні речовини втрачаються.

Як розпізнати дефіцит вітамінів?

Гіповітаміноз проявляється такими ознаками:

  • загальна слабкість, швидка стомлюваність;
  • дратівливість, поганий настрій без причини;
  • погіршення пам'яті та здатності концентруватися;
  • порушення травлення (втрата апетиту, тяжкість і дискомфорт в животі);
  • погіршення стану шкіри, волосся, нігтів;
  • кровоточивість ясен.

Важливо! При появі таких симптомів необхідно звернутися до лікаря для виключення інших причин (хвороб). Доктор також зможе дати вам рекомендації по харчуванню та прийому вітамінних добавок.