Які вітаміни потрібно пити взимку?
Вітаміни потрібні нашому організму для здійснення багатьох біохімічних реакцій: синтезу ферментів, структурних білків, метаболізму нутрієнтів. В умови їх дефіциту розвивається авітаміноз. Це може бути як слабкість, стомлюваність, погіршення пам'яті, так і більш серйозні проблеми, наприклад, розлади травлення, зниження функції імунітету, ламкість кісток, випадання зубів.
Які вітаміни виявляються в дефіциті взимку?
Сучасна людина може отримувати достатньо вітамінів і мікроелементів з їжею, але для цього в меню повинно бути багато овочів, свіжі фрукти, крупи. Деякі з цих продуктів взимку менш поширені, а саме свіжі овочі та фрукти. Тому, щоб уникнути наслідків гіповітамінозу в зимовий час рекомендують збагачувати свій раціон вітамінними добавками. Вони обов'язково повинні містити:
- Вітамін А ー забезпечує зростання і ділення епітеліальних клітин (стан шлунково-кишкового тракту, шкіри, волосся, нігтів), а також потрібен для нормального функціонування органу зору.
- Вітамін D ー відповідає за баланс кальцію і магнію в організмі, стабілізує мінеральний склад кісткової тканини, бере участь в процесі формування імунних клітин і вироблення серотоніну (гормону щастя). У теплу пору року ми самі синтезуємо його для себе, перебуваючи на сонці, але взимку в похмурі дні цього практично не відбувається.
- Вітамін Е ー потужний антиоксидант, підтримує стан шкіри, забезпечує репродуктивну функцію (нормалізація гормонального фону).
- Вітаміни групи В (особливо В1, В2, В6 і В12). Всі вони виконують власну роль. В1 і В2 беруть участь в біохімічних реакціях обміну речовин у всіх клітинах організму, В6 відповідальний за стан нервової системи, В12 ー за кровотворення.
- Вітамін С ー має антиоксидантні властивості, підсилює вироблення колагену (структурного білка сполучної тканини, шкіри, кісток).
- Вітамін РР (нікотинова кислота). Потрібна для синтезу багатьох ферментів і метаболізму нутрієнтів, знижує рівень холестерину в крові, захищає судинну стінку від пошкодження вільними радикалами (окислення).
З чого отримати вітаміни взимку?
Куплені овочі та фрукти з теплиць в цей період практично не містять тих корисних речовин, які є в продуктах вирощених натуральним шляхом. Тому купувати їх тільки заради вітамінів не варто.
У зимовий час забезпечити організм вітамінами допоможуть такі джерела:
- заморожені з літа продукти (перець, помідори, броколі, баклажани, гриби, зелень, ягоди);
- засушені фрукти і овочі (ягоди, яблука, груші, гриби, родзинки, курага, чорнослив);
- аптечні вітаміни.
Варто відзначити, що в консервованих продуктах багато вітамінів не знайдеш. Адже при термічній обробці, якої при цьому піддаються продукти, майже всі корисні речовини втрачаються.
Як розпізнати дефіцит вітамінів?
Гіповітаміноз проявляється такими ознаками:
- загальна слабкість, швидка стомлюваність;
- дратівливість, поганий настрій без причини;
- погіршення пам'яті та здатності концентруватися;
- порушення травлення (втрата апетиту, тяжкість і дискомфорт в животі);
- погіршення стану шкіри, волосся, нігтів;
- кровоточивість ясен.
Важливо! При появі таких симптомів необхідно звернутися до лікаря для виключення інших причин (хвороб). Доктор також зможе дати вам рекомендації по харчуванню та прийому вітамінних добавок.