Чому з'являються вугри і як їх позбутися?

Акне - поширена проблема , що має хронічний характер. Запальне захворювання проявляється у будь-якому віці, але найчастіше зустрічається у підлітків. Такі висипи можуть створити дерматологічні, естетичні та навіть психологічні проблеми.

Ми досить часто говоримо з косметологом про акне. Але як лікувати такі захворювання? Давайте розберемося разом.

Акне - що це

Акне – це найпоширеніша патологія шкіри. Зуально вона виглядає як ущільнення, які з'являються над поверхнею шкіри. Вони можуть виступити на обличчі, в ділянці шиї, на грудях і навіть на спині. Вугровий висип з'являється і через скупчення шкірного сала, що призводить до утворення невеликої «пробки». Саме тут починають розмножуватись хвороботворні мікроби, що провокує появу запалень та висипань на шкірі.

Симптоми вугрового висипу

Щоб швидко визначити акне, є низка симптомів, на які потрібно звертати особливу увагу. До них відносяться :

  • жирний блиск;
  • поява на обличчі вузликів та гнійничків;
  • болючість і свербіж у місці висипань ;
  • висипання після висихання залишають пігментацію чи рубці.

Вугровий прищ буває двох типів : закритий комедон і відкритий . Закритий у вигляді білих папул має невеликий діаметр 1-2 мм. Консистенція щільна сірувато-біла, форма – грушоподібна. При натисканні на нього виділяється вміст. Закрита форма вугрів проявляється у вигляді пустул у формі горбків.

Стадії акне

Акне це – ущільнення, що виступають над поверхнею шкіри. Розрізняють легку форму висипу (з'являються лише чорні або білі точки), важку (з'являється висипання запалення) і вкрай важку форму (множинні висипання, шрами, рубцеві зміни, з'являються вугри, діаметр яких більше 5 мм). Якщо розглядати акне по стадіях, то симптоми такі :

  • чорні крапки;
  • підшкірні вугри;
  • звичайні прищі (пустули);
  • папули без гною;
  • тверді гнійні горбики нодули.

Вугрова хвороба не повинна маскуватися, вона вимагає лікування на будь-якій стадії.

Причини виникнення акне

До причин появи акне на шкірі належать :

  • генетична схильність;
  • стрес та шкідливі звички;
  • незбалансоване харчування;
  • зміни гормонального фону;
  • захворювання шлунково-кишкового тракту;
  • прийом деяких лікарських засобів;
  • вплив психо - емоційних навантажень;
  • надмірна гігієна;
  • алергічні реакції;
  • нестача мінералів і вітамінів в організмі;
  • захворювання ендокринної системи.

Посилення висипань на обличчі чи тілі можуть спровокувати одразу кілька причин.

Акне у підлітків

Часто з'являються акне у підлітковому віці. Дебют захворювання проявляється у 12-14 років у дівчаток і в 14 або 15 років у хлопчиків. Гормони андрогени у період статевого дозрівання сприяють збільшенню розміру сальних залоз. З цієї причини починає вироблятися багато шкірного сала і пори просто закупорюються.

Поради косметолога підліткам з акне

Лікування акне у підлітків потребує особливої уваги. Якщо вчасно не забезпечити потрібний догляд, проблеми лише посилюються. Підлітки не завжди чують, коли йому кажуть рідні, тож можна спробувати консультації спеціалістів онлайн. Також потрібно дотримуватись рекомендацій щодо харчування. Варто мінімізувати насолоди, більше вживати свіжих ягід, фруктів, пити багато води.

Фахівець допоможе підібрати потрібні засоби. Варто також забезпечити гігієну та чистоту, уникати спирту у складі, очистити організм від шлаків та токсинів.

Особистий досвід - харчування та догляд дочки косметолога

Варто пояснити підлітку причинно - слідчий зв'язок, пояснювати чому потрібно уникати солодощів, стежити за шкірою. Ось кілька корисних рекомендацій від косметолога :

  • Замінити солодкі продукти чорним шоколадом, фруктами. Це допоможе налагодити роботу кишківника.
  • Пити якнайбільше води.
  • Корисним буде вмивання з глиною, воно допоможе прибирати інфекції та очищати.
  • Використовувати засоби для проблемної шкіри.

Результат не забариться , якщо всі рекомендації виконувати в комплексі. Але головне – правильно вибирати засоби, які допоможуть доглядати шкіру з акне.

Доросле акне

Акне у дорослої людини також з'являється нерідко. Це можуть бути як чорні крапки, так і яскрава поява висипу. Причини можуть бути різні. Найчастіше це гіперкератоз. Він являє собою нашарування мертвих клітин, які якимось чином не змогли відлущитися і лежать на поверхні шкіри великим пластом. Шкірне сало не може вийти по сальній протоці і упирається, виходить закупорка.

Коли організм виснажується, часті стреси та недосипання, дефіцит вітамінів, це все призведе до появи акне.

Поради косметолога дорослим з акне

Якщо у вас невеликі висипання та спостерігається гіперкератоз, достатньо зробити ексфоліацію та відкоригувати домашній догляд. Також потрібно правильно харчуватись, забезпечити правильний сон, відпочинок. Дефіцит вітамінів і мінералів важливо постійно поповнювати, та й найголовніше - правильно вибирати косметичні продукти.

Особистий досвід від гості, акне в 25 років

З нами поділилася своєю історією гостя: У мене була нормальна шкіра, у 25 років я сходила до косметолога, яка зробила чищення за допомогою ультразвуку без рукавичок. Після цієї процедури почали з'являтися шрами, численні акне. Інший фахівець призначив антибіотики, але почалися проблеми із шлунком. Паралельно почала ходити до косметолога, яка порадила купити щось в аптеці. Тільки через кілька років я дізналася, що в мене непереносимість лактози та глютена. Довелося повністю змінити якість харчування і результат не забарився.

Акне у дітей

Акне у дитини також може бути. Навіть новонароджені можуть страждати від висипань. Це насамперед пов'язане із харчуванням. За ступенем тяжкості захворювання може обмежуватися як незначною появою комедонів чи прищів, і мати більш серйозні симптоми.

Поради косметолога дітям з акне

Якщо акне в дітей віком лікування повинен призначати фахівець. Саме він на підставі аналізів та індивідуальних особливостей організму надасть потрібні рекомендації. У дитячому віці головне завдання – забезпечити правильний раціон харчування, вживати вітаміни.

Акне та харчування

Харчування при акні має бути правильним. Це допоможе уникнути висипів. Сухофрукти як замінник цукру – непоганий варіант, але важливо не вживати їх занадто багато. Також підійдуть такі продукти "без цукру" , як горіхи (кешью, макадамія, мигдаль) , ягід , чорний шоколад, вода з лимоном.

Багатьох цікавить при вуграх молочка, лактоза, глютен, чи справді шкідливі? При акне призначається спеціальна дієта, вона буде індивідуальна для кожного. Але в будь-якому випадку для організму шкідливо вживати багато цукру, його потрібно зменшувати. Молочні продукти можна вживати, але в невеликій кількості, все в межах норми. Можливо особиста непереносимість лактози та глютена, тоді такі продукти потрібно виключити.

Лікування вугрового висипу

Лікування акне повинно включати 4 важливі складові:

  • Регулярність харчування та правильно підібрані продукти допоможуть природній боротьбі організму із запаленнями.
  • Догляд за допомогою правильно вибраних косметичних засобів.
  • Відпочинок, правильний спосіб життя та гарний сон.
  • Регулярне відвідування косметолога чи дерматолога.

Якщо вугровий висип лікування призначається індивідуально.

Акне та домашній догляд

Домашній догляд при акні вибирається залежно від стадії та особливостей розвитку захворювання. Якщо спостерігаються на шкірі локальні висипання, не варто виснажувати її численними чистками, впливом кислот. Епідерміс буде виснажений, пересушений, крім того вбивається мікрофлора. Жирна здорова шкіра повинна мати рівень РН 5,5. Якщо висушувати кислотами, то розвивається патогенна мікрофлора.

Як доглядати за шкірою з акне?

Ось кілька рекомендацій чого не варто робити:

  • Використовувати засоби із кислотами без косметолога.
  • Сушити шкіру спиртами.
  • Тиснути самостійно прищики.
  • Призначати собі самостійно домашній догляд.

Краще сходити на консультацію та з'ясувати усі питання у фахівця.

Огляд кращих засобів для проблемної шкіри з акне від Otome

Пропонуємо топ – 4 найкращі засоби для шкіри схильної до акне:

Шкіра нам завжди сигналізує про проблеми всередині, тому важливо їх правильно розпізнати, змінити свій раціон і вибирати якісні засоби для догляду.

Рекомендовані товари

OTOME Problem Care Mask & Scrub Anti Acne Маска-скраб для проблемної шкіри обличчя, 100 г

OTOME Problem Care Mask & Scrub Anti Acne Маска-скраб для проблемної шкіри обличчя, 100 г

OTOME Problem Care Mask & Scrub Anti Acne Маска-скраб для проблемної шкіри обличчя, 100 г Маска-скраб для шкіри обличчя дбайливо очищає та робить шкіру гладкою та ніжною. Глибоководна морська в..

1814 грн.

ОТОМЕ Problem Care Cleansing Foam Anti Acne Очищаюча пінка для проблемної шкіри обличчя, 130 г

ОТОМЕ Problem Care Cleansing Foam Anti Acne Очищаюча пінка для проблемної шкіри обличчя, 130 г

ОТОМЕ Problem Care Cleansing Foam Anti Acne Очищаюча пінка для проблемної шкіри обличчя 130 г Боротьба з недосконалостями епідермісу має починатися з правильного очищення . Очищаюча пінка для пробл..

2896 грн.

ОТОМЕ Problem Care Cream Anti Acne Крем для проблемної шкіри обличчя, 30 г

ОТОМЕ Problem Care Cream Anti Acne Крем для проблемної шкіри обличчя, 30 г

ОТОМЕ Problem Care Cream Anti Acne Крем для проблемної шкіри обличчя, 30 г Японський крем для проблемної шкіри обличчя компанії Отоме стане справжнім рятувальним колом для вашої дерми. Він має збал..

2891 грн.

Коментарі

Написати коментар [відмінити відповідь]

Увага: HTML розмітка не підтримується!!
    Погано           Добре