Антиоксиданти - важлива ланка в захисті організму

Антиоксиданти є важливою ланкою в захисті організму від передчасного старіння і онкологічних захворювань. Вони являють собою речовини, які блокують процеси вільнорадикального окислення. Антиоксиданти в нормі синтезуються клітинами нашого тіла, але ми можемо допомогти організму, вживаючи продукти з високим вмістом цих речовин.

До антиоксидантів відносять: вітаміни А, Е, С, флавоноїди, таніни, кофеїн, лікопін, ресвератрол і багато інших речовин. Їх вживання допомагає підтримувати здоров'я серцево-судинної системи, імунної системи, зберігати пружність і еластичність шкіри, захищає організм від канцерогенів.

У яких продуктах багато антиоксидантів?

Серед таких продуктів виключно їжа рослинного походження. Антиоксиданти є в овочах, фруктах і зелені. Але є продукти-рекордсмени за вмістом антиоксидантів:

  1. Сухофрукти. Особливо чорнослив, родзинки і фініки. До того ж ці продукти містять велику кількість калію, який незамінний для нормальної роботи м'язів, в тому числі ー серцевого м'яза.
  2. Корінь імбиру. Крім антирадикальних властивостей він володіє тонізуючу дію, зміцнює імунітет, допомагає йому боротися з патогенними мікроорганізмами. Напої з імбиром бадьорять не гірше кави або енергетиків.
  3. Кава. Щоб отримати максимум користі від цього напою. Варто вибирати цільнозерновий кави, змелений прямо перед варінням.
  4. Чай. Антиоксидантів багато у всіх видах листового чаю. Найбільше в білому чаї та чаї матчу. Крім того, в них багато вітамінів.
  5. Какао-боби. Вибираючи шоколадку, віддайте перевагу гіркого шоколаду з високим вмістом тертого какао. Ваша шкіра і серцево-судинна система скаже вам спасибі. Та й в талії сантиметрів не додасться.
  6. Горіхи. Всі горіхи хороші, але якщо говорити про антиоксидантних якостях, то лідирують волоські. Це не тільки корисний перекус, а й джерело легкозасвоюваного білка. У таких горіхах містяться антиоксиданти і йод у великій кількості.
  7. Червона квасоля. Цей супер продукт містить флавоноїди (вид антиоксидантів), білок, вітаміни А, Е, В і С, залізо, магній, калій. Страви з червоної квасолі виключно корисні для здоров'я і допомагають довше зберігати молодість і красу.
  8. Рослинні масла. У пріоритеті ー оливкова олія. Це не тільки джерело антиоксидантів, а й ненасичених жирних кислот, які входять в структуру клітинних стінок. Оливкова олія має подвійний ефект ー запобігає пошкодженню клітин і стимулює їх регенерацію. У присутності жирів краще засвоюється вітамін Е ー один з найбільш потужних антиоксидантів.
  9. Червоне вино. Воно багате таким антиоксидантом, як ресвератрол. Серед його корисних властивостей антиатерогенна і протиракову. Дотримуючись міру у вживанні червоного вина (максимум одного келиха в день), можна допомогти організму запастися антиоксидантами без шкоди для здоров'я.

Проаналізуйте свій раціон і обов'язково додайте в щоденне меню кілька антиоксидантних продуктів. Багато антиоксиданти (вітаміни А, Е, С, ресвератрол і ін.) Можна отримати з харчових добавок, якщо в раціоні не вистачає вищевказаних продуктів.